Šta reformiše poreska reforma

Bez autora
May 04 2010

Prema najavama iz srpskog Ministarstva finansija, reforma poreskog sistema u Srbiji trebalo bi da se zasniva na smanjenju poreza na dažbine i povećanju poreza na potrošnju, ali pored toga, akcenat treba da se stavi i na promenu celokupne poreske klime u državi i upoznavanju građana sa značajem i obavezom plaćanja poreza.Statistika pokazuje da je po svetskim standardima jedan poreznik na hiljadu stanovnika dok je u Srbiji taj odnos hiljadu prema 0,6. Naš poreski sistem, prema tome, ocenjuje se kao nepravičan i neefikasan pa su reforme neophodne.

Šta reformiše poreska reformaPrema najavama iz srpskog Ministarstva finansija, reforma poreskog sistema u Srbiji trebalo bi da se zasniva na smanjenju poreza na dažbine i povećanju poreza na potrošnju, ali pored toga, akcenat treba da se stavi i na promenu celokupne poreske klime u državi i upoznavanju građana sa značajem i obavezom plaćanja poreza.

Statistika pokazuje da je po svetskim standardima jedan poreznik na hiljadu stanovnika dok je u Srbiji taj odnos hiljadu prema 0,6. Naš poreski sistem, prema tome, ocenjuje se kao nepravičan i neefikasan pa su reforme neophodne.

Manje jazbine na zarade i veći porezi na potrošnju sustina su poreske reforme koja se priprema, najavili su u ministarstvu finansija.

Poreskom reformom trebalo bi da se obezbede uslovi za jačanje konkurentnosti domaće privrede i povećanje izvoza.

S druge strane potrošnja i veliki uvoz trebalo bi da se smanje.

Pored izmena stopa i premeštanja opterećenja u naplati poreza potrebno je izmeniti klimu u državi vezanu za samu naplatu poreza, upoznati sve građane i privredne subjekte sa obavezom plaćanja poreza istakao je Zoran Radoman, direktor regionalnog centra poreske uprave novi sad

"Osim toga, potrebno je i da država osposobi svoju poresku administraciju na republičkom i lokalnom nivou", istakao je Radoman.

"S obzirom na potrebu promene klime poreskog sistema i na činjenicu da je trećina tržišta pripada sivoj ekonomiji, ne može se reci da su Srbi uredne platiše poreza", istakao je z RTV direktor Regionalnog poreskog centra Novi Sad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik